Wanneer ik iemand vertel dat ik introvert ben, is het eerste dat ze zeggen altijd “Nee joh, jij bent geen introvert. Jij bent niet verlegen.”

Introverts be like

Stereotypering. Zo ook in de wereld van IT. Vaak worden IT’ers bestempeld als een nerd, een persoon met weinig tot geen sociale skills én iemand die zich liever terugtrekt voor wat eigen tijd met zijn computer dan even een praatje te maken op de vrijmibo . In één woord: introvert (toch?).

Dat terwijl we als bedrijven steeds meer mee gaan in de extraverte maatschappij – welke veel nadruk legt op sociale vaardigheden. Je zou als introverte IT’er dus compleet tegen de stroming in zwemmen..

Maar is het hebben van een introverte persoonlijkheid nou écht zo tegen de stroming in? Of zit er meer achter en is het eigenlijk gewoon cool en noodzakelijk om je energie juist te willen investeren in jezelf?

Introvert vs Extravert

Voor ik dieper inga op het feit waarom introverte personen noodzakelijk zijn in deze extraverte maatschappij en je eigenlijk als introverte IT’ers trots mag zijn, is het slim om eerst een aantal misverstanden rondom introverte personen uit de wereld te helpen. Misverstanden die in deze huidige extraverte maatschappij vaak een negatieve ondertoon naar introverte personen hebben.

Een aantal van die grootste misverstanden zijn:

Introvert ≠ verlegen

Verlegen mensen zijn bang om niet geaccepteerd of vernederd te worden. Een introvert persoon geeft de voorkeur aan een omgeving zonder al te veel prikkels. Toch worden beide begrippen vaak met elkaar verward.

Hoe dit komt? Zowel een introvert als een verlegen persoon houdt zich vaak op de achtergrond. Iemand met een introverte persoonlijkheid houdt zich bewust op de achtergrond. Ze voelen zich prima in een groep, maar voelen niet altijd de drang om te spreken. Daarentegen zijn verlegen mensen niet op de achtergrond omdat ze dit willen, maar omdat ze bang zijn voor een negatief oordeel. Dit houdt hun tegen om een bijdrage te leveren in groepsverband.

Introvert is dus niet hetzelfde als verlegen. Het is dus NIET zo dat je met een introvert persoon moeilijk contact legt.

Over verlegenheid kun je tevens heen groeien, over een introverte persoonlijkheid niet.

Met een introvert persoon valt niks te beleven

Saai? Totaal niet. Vaak zijn mensen met een introverte persoonlijkheid alles behalve saai. Personen met een extraverte persoonlijkheid vinden de andere groep ‘saai’, omdat zij compleet het tegenovergestelde zijn.

Extraverte personen krijgen energie van het ondernemen van activiteiten en het onderhouden van sociale contacten. Introverte personen krijgen juist energie van diepgang. Vaak beleeft de introverte groep alles zeer intens. Een cliché voorbeeld: bij de introverte groep gaat het niet om de hoeveelheid vrienden, maar om de kwaliteit van de vriendschap.

Er is dus een verschil in interesses tussen extraverte en introverte personen, waardoor extraverte personen vaak zeggen dat er met een introvert persoon niks te beleven valt.

Met een introvert persoon is het moeilijk om samen te werken

De beweringen dat introverte personen niet samen kunnen werken, geen input leveren en niets willen inbrengen, kunnen linea recta de prullenbak in.

Ook een introvert persoon vindt het leuk om samen te werken met anderen. Wat zij – in tegenstelling tot extraverte personen – minder leuk vinden is het eeuwige overleg. Extraverte personen houden ervan om het creatieve pad met elkaar te bewandelen door samen ideeën op te doen en uit te werken. De introverte groep prefereert een kort overleg, waarna zij zelfstandig kunnen nadenken over het verdere verloop.

Het is dus niet zo dat een introvert persoon niets wilt inbrengen aan een vergadertafel óf dat zij niets kunnen inbrengen. Zij verwerken informatie alleen op een andere manier. Waar de extraverte groep juist ideeën opdoet door maar te blijven overleggen, krijgt de introverte groep ideeën wanneer deze zich terugtrekt.

Het grijze gebied dat we vergeten

In de bovenstaande misverstanden zie je de stereotypering heel goed terug. We vergeten alleen 1 ding: Kan het niet prima zijn dat je op sommige momenten net iets meer introvert bent en op andere momenten net iets meer extravert? Ik denk dat iedereen die verschillende momenten wel kent.

Introvert of extravert zijn 2 aparte hokjes waarin je kan worden geplaatst. Er is geen middenweg, geen grijs gebied. Alleen zwart of wit. Je bent niet een beetje introvert en je hebt niet een beetje extraverte eigenschappen. Maar klopt dat wel?

Als ik kijk naar mezelf trek ik me op sommige momenten compleet terug achter m’n laptop om een nieuwe online tool helemaal uit te pluizen (daar laadt m’n energie dan helemaal van op – introvert dus). En op andere momenten ben ik heel uitbundig en raak ik enthousiast in gesprek met een onbekende. Ben ik dan extravert of introvert?

Introvert en extravert zijn twee uitersten van elkaar met daartussen een ‘grijs’ gebied. Op het moment dat we alleen de extremen uitlichten en het grijze gebied daartussen vergeten, schatten we personen verkeerd in, onstaan er verschillende misverstanden zoals bovenstaande en belemmeren we vaak de ontwikkeling van personen.

Het belang van een introvert op de werkvloer

Bedrijven gaan steeds vaker mee in de sociale én extraverte maatschappij. Kantoren worden opengebroken, werknemers werken steeds vaker in teams én promotie krijg je vaker op basis van je sociale vaardigheden dan je kennis.

Op deze manier verschuift de maatschappij steeds meer richting een extraverte wereld. Introverte personen moeten zich dus steeds meer aanpassen en dat gaat ten koste van de creativiteit.

Waarom dat ten koste van de creativiteit gaat?

Susan Cain – die uitgebreid over introversie schrijft in haar boek en over spreekt in haar bekende TedTalk “The power of introverts” – zegt hierover:

[T]here’s a less obvious yet surprisingly powerful explanation for introverts’ creative advantage—an explanation that everyone can learn from: introverts prefer to work independently, and solitude can be a catalyst to innovation. As the influential psychologist Hans Eysenck once observed, introversion “concentrates the mind on the tasks in hand, and prevents the dissipation of energy on social and sexual matters unrelated to work.”

Introverte personen hebben indirect dus een streepje voor als het gaat om creativiteit. Ze kunnen een katalysator voor innovatie (iets waar we tegenwoordig ook helemaal gek van zijn toch?) betekenen.

Op het moment dat we meer neigen naar een extraverte maatschappij en extravert zijn meer stimuleren dan introvert zijn, lopen we mogelijke innovatie mis. En dat is zonde, dat is totaal niet wat we willen.

Jij als introverte IT’er mag en moet zelfs trots zijn op jouw introverte eigenschappen. Je bent zelfs noodzakelijk voor de creativiteit in de IT 🙂

Naast deze verborgen creatieve eigenschap bezit je als introvert persoon vaak nog meer verborgen eigenschappen. Iets waar ik in een later artikel meer over ga schrijven.

Een grote uitdaging voor bedrijven

In deze extraverte maatschappij kan ik heel goed begrijpen dat het voor bedrijven een grote uitdaging is om een ideale omgeving te creëren voor introverte IT’ers.

Hoe haal je het beste in iedere werknemer naar boven?

Susan Cain beweert dat de sleutel ligt in de stimulus zone. Zoals ik eerder aangaf werken zowel introverte als extraverte personen op hun eigen manier. De ene voelt zich fijner in een omgeving met meer prikkels en de ander in een omgeving met minder prikkels.

Uiteindelijk begint het bij het moment dat bedrijven zich meer bewust zijn van het feit dat ze niet te veel richting de extraverte kant neigen. Het gaat om balans en personen de kans geven zichzelf op hun eigen manier te ontplooien.

Een voorbeeld is het aanbieden van ruimtes waarin collega’s ideeën met elkaar kunnen uitwisselen, maar ook plekken waar iemand zich kan terugtrekken als de behoefte daar is. Zo zou goepswerk ook niet altijd verplicht moeten zijn, maar eerder gezien moeten worden als een aanvulling.

Maggy van Magisco houdt hier rekening mee bij het selecteren van passende bedrijven en vacatures – die wel goed aansluiten op jou als persoon.

Herken je jezelf? Please share

Herken je jezelf in het plaatje dat ik hierboven heb geschetst? Ben jij introvert of extravert? Of hangt dit net als bij mij af van de situatie en het moment?

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Wat moeten bedrijven volgens jou doen om het beste uit iedere werknemer te halen?

GESCHREVEN DOOR:

Wesley Bosman

Wesley maak je gelukkig met de nieuwste technologie. Vooral met nieuwe gadgets of gave software welke ons leven makkelijker maken. Daarnaast interesseert psychologie en het menselijk lichaam hem als geen ander.

"Waarom doen we eigenlijk wat we doen? En hoe kan dat beter?" zijn 2 vragen die hem voornamelijk bezig houden.

Hij is er van overtuigd dat het anders kan en beter moet voor IT'ers: GEEN recruiter spam meer, MEER nieuwe kansen en BETER passende organisatie voor elke IT'er.

Met de gratis Magisco app wil hij een revolutie in gang zetten - liever vandaag nog dan morgen pas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>