Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar je daadwerkelijk naar op zoek bent tijdens het scrollen tussen de ict vacatures?

Op het moment dat je op een ict vacature solliciteert, hoe weet je dan zeker dat deze it baan en het bedrijf goed bij je past? En waarom is dat dan zo?

Of is dit meer een goede gok op basis van de arbeidsvoorwaarden, de manier waarop de vacature is geschreven en jouw enthousiasme voor een nieuwe baan in het algemeen?

“Joh, das toch logisch. Waarom is dat belangrijk?” Hoor ik je denken..

Een wijs man – Socrates zei ooit: ‘Jezelf kennen, is het begin van alle wijsheid’. Nu is dit geen filosofisch artikel van mij, maar slaat Socrates hier wel de spijker op z’n kop.

Eigenlijk kun je pas een ideale ict-vacature vinden als je jezelf goed kent. Op het moment dat je jezelf goed kent en bewust bent van de dingen die écht belangrijk zijn voor jou in een nieuwe baan, kijk je met een hele andere blik naar bepaalde vacatures. Vacatures die eerst niet interessant zijn, vallen je nu ineens wel op. En vice versa.

IT-droombaan jezelf goed kennen

Dat is ook wat we horen van veel IT’ers nadat zij hun Magsico profiel hebben ingevuld in de Magisco app. Vooral na het invullen van de soft skills, krijgen we vaak hele gave feedback. Zo stuurde sjoerd ons een tijdje terug deze mail:

sjoerd email

Het draait er nu niet om dat Magisco anders is dan Indeed voor het zoeken van ict-vacatures, maar meer over het feit dat je hele andere vacatures interessant kunt gaan vinden op het moment dat je jezelf goed kent.

Wanneer je jezelf niet goed of niet écht kent, weet je niet echt goed op welke vacature je kunt solliciteren en welke baan eigenlijk écht bij jou past. Je hebt natuurlijk wel een gevoel bij het lezen van een bepaalde vacature, maar dat wordt vaak beïnvloed door het enthousiasme van een nieuwe baan en een nieuwe stap in je leven etc.

Op de lange termijn ebt dat enthousiasme van een nieuwe baan weg. En als je er dan achterkomt dat je toch niet helemaal de juiste baan of bedrijf hebt uitgekozen, dan is die periode in feite zonde van je tijd geweest.

Ik geloof er heilig in dat als je jezelf goed kent, dat je in staat bent om sneller en makkelijker jouw IT-droombaan te vinden.

IT-droombaan jezelf goed kennen

Hoe leer ik mezelf kennen?

Jezelf goed kennen kan natuurlijk op heel veel vlakken en is vaak ook makkelijker gezegd dan gedaan. Zie het dus ook niet als vereiste om jezelf 100% door en door te kennen. Überhaupt nadenken over jouw voorkeuren en eigenschapen en waarom je deze bepaalde voorkeuren of eigenschappen hebt, kan al heel waardevol zijn.

Niet alleen met het invullen van jouw persoonlijke Magisco profiel leer je jezelf beter kennen. Je zou ook bepaalde persoonlijkheidstypes als startpunt kunnen nemen, vanuit daar kijken welke aspecten van die persoonlijkheidstypes bij jou passen en dat dan kunnen vertalen naar een ideale ict vacature.

16personalities.com heeft een mooi overzicht van verschillende persoonlijkheidsaspecten. Bijvoorbeeld extravert vs introvert en denkend vs voelend.

Een voorbeeld met introvertie

Laten we introvertie (waar ik eerder al een uitgebreid artikel over schreef) als voorbeeld nemen.

Stel je bent een introvert persoon en scrollt wat door openstaande vacatures. Tijdens het scrollen kom je een ict vacature waarin elke week wel eens een presentatie geeft voor jouw afdeling. Als je weet dat je waarschijnlijk niet heel gelukkig gaat worden van constant spreken voor een groep, is het heel logisch dat je deze vacature links laat liggen.

Dat spreken voor een groep minder goed bij je past, kun je zelf heel goed beseffen. Maar naast deze bekende eigenschappen en voorkeuren heb je als introvert persoon ook veel eigenschappen en voorkeuren waar je jezelf nog niet zo goed van bewust bent (zoals iedereen heeft).

Dit is slechts een voorbeeld en geldt uiteraard niet alleen voor introverte personen. Elk type persoon heeft natuurlijk bepaalde eigenschappen en voorkeuren waar die zich nog niet zo goed van bewust is.

Ik vond een mooie schets van John Spencer over de verborgen voordelen/eigenschappen van introverts:

introvertie

Let op dat dit nog steeds een voorbeeld is. Het zou kunnen dat (sommige van) deze eigenschappen voor jou als introvert misschien nog niet zo duidelijk zijn – je bent je er dus niet bewust van.

Je leert jezelf beter kennen en ontdekt deze “verborgen eigenschappen”. Vanaf dat moment zou je ineens op een hele andere manier naar ict vacatures kunnen gaan kijken. Enkele voorbeelden:

Voorbeeld #1: De introvert kan goed luisteren

Stel dat je van jezelf nog NIET zou beseffen dat goed luisteren een eigenschap is van jezelf en je ziet een vacature voorbij komen waarin staat dat je specifieke wensen van klanten om gaat zetten in bepaalde functies / applicaties.

Deze vacature zou je heel snel voorbij scrollen, omdat je direct contact met klanten eigenlijk helemaal niks vind (je wilt niet constant het woord doen naar de klant toe). Maar specifieke wensen van klanten omzetten in bepaalde functies wil niet altijd zeggen dat JIJ het woord moet doen naar de klant.

Je moet de wensen van de klant alleen kunnen omzetten in bepaalde digitale oplossingen. Om dat te kunnen moet je goed kunnen luisteren naar wat de klant daadwerkelijk wilt.

En laat jij nu juist heel goed kunnen luisteren..

Op het moment dat je van jezelf zou weten dat je goed kunt luisteren, zou je deze zin in de vacature heel anders lezen en interpreteren. In plaats van “Oo, nee dat past niet goed bij mij” denk je “Oo dat is gaaf, dat zie ik wel zitten”.

Een vacature die je eerst heel hard voorbij zou scrollen, past nu ineens veel beter bij je.

Voorbeeld #2: Introverte personen zijn “bruggenbouwers”

Introverte personen leggen soms heel snel verbanden. Verbanden die personen over het hoofd zien of niet altijd direct door hebben.

Stel dat een vacature stelt dat je je bezig gaat houden met het uitdenken van verschillende concepten binnen het bedrijf zelf en voor bepaalde klanten. Voor het uitdenken van concepten is het heel handig als je snel verbanden kunt leggen. En als je die link niet direct zou leggen, omdat je jezelf nog niet zo goed kent is het eigenlijk best zonde. Je zou dan zomaar een vacature voorbij scrollen die best interessant kan zijn.

Neem je tijd om jezelf te leren kennen

Een belangrijke laatste takeaway als je na het lezen van dit artikel op het punt staat op ontdekkingsreis te gaan: Neem je tijd! Rome is ook niet gebouwd in één dag..

Je leert jezelf écht niet binnen 5 minuten kennen. Maar dat is ook niet nodig.. Zeker tijdens deze corona crisis is het dé tijd om aandacht te besteden aan jezelf.

Een goed artikel om dieper te duiken en jezelf beter te leren kennen is dit artikel dat ik laatst schreef:

https://magisco.nl/hoe-maak-ik-de-juiste-carriere-keuze-als-iter/

GESCHREVEN DOOR:

Wesley Bosman

Wesley maak je gelukkig met de nieuwste technologie. Vooral met nieuwe gadgets of gave software welke ons leven makkelijker maken. Daarnaast interesseert psychologie en het menselijk lichaam hem als geen ander.

"Waarom doen we eigenlijk wat we doen? En hoe kan dat beter?" zijn 2 vragen die hem voornamelijk bezig houden.

Hij is er van overtuigd dat het anders kan en beter moet voor IT'ers: GEEN recruiter spam meer, MEER nieuwe kansen en BETER passende organisatie voor elke IT'er.

Met de gratis Magisco app wil hij een revolutie in gang zetten - liever vandaag nog dan morgen pas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>