Wist je dat je (gemiddeld) ⅓ van je leven aan het werk bent?

Meer dan belangrijk dus om iets te doen waar jij écht gelukkig van wordt. In ieder geval is het – gezien de stijgende pensioen leeftijd (Rutte bedankt) – geen goed idee om iedere dag met tegenzin naar je werk te gaan.

Maar hoe weet je dan of jij de juiste carrière keuze maakt of hebt gemaakt?

Het is onmogelijk om op deze vraag een eenvoudig antwoord te geven. Als dat namelijk wel zo zou zijn, zou de Magisco app nooit hebben bestaan (dit is namelijk 1 van de hoofdvragen waar wij van Magisco elke dag mee bezig zijn).

Het is wel mogelijk om hier een goed begin mee te maken met dit artikel.

De basis: Switch van “semi-ik” naar “ik”

Ik snap dat het onmogelijk is om nu een antwoord te geven op de vraag “Waar word IK echt gelukkig van?”

Voordat je die vraag überhaupt kan beantwoorden moet je er zeker van zijn dat je denkt in “ik” in plaats van in “semi-ik”. Te vaak vallen we namelijk (bewust of onbewust) in deze semi-ik valkuil.

Voor het beantwoorden van de vraag waar je nu gelukkig van wordt, is “Welke programmeertaal heb ik het beste onder de knie?” een hele logische deelvraag.

Een semi-ik-antwoord zou dan zijn: “Pietje – mijn manager – zegt dat mijn python scripts vaak bijzonder goed geschreven zijn. Dus ik denk dat ik Python het beste onder de knie heb van alle programmeertalen.”

Een ik-antwoord zou zijn: “Ja, Python is wel mijn favoriete programmeertaal. Tijdens mijn Python scripts betrap ik mezelf op de minste fouten en bedenk ik vaak de meest geniale oplossingen.”

Zie je dat verschil? Bij een ik-antwoord ga je volledig op jezelf af en bij een semi-ik-antwoord ga je eigenlijk af op complimenten of feedback die bijvoorbeeld je manager in het verleden heeft gegeven.

Nu wil ik niet beweren dat alle ik-antwoorden niet gebaseerd zijn op ervaringen, feedback of wat dan ook uit het verleden. Het is alleen belangrijk dat je verschillende momenten uit het verleden samenvoegt en daar je eigen ik-antwoord van maakt.

Moeilijke keuze is het wel, maar daar weet Maggy wel raad mee. Maggy neemt je bij de hand in de Magisco app

Reset jouw ik en start van vooraf aan

Vergeet alle verwachtingen van ouders, vrienden en misschien wel je huidige werkgever. Reset je voorkennis en vooroordelen.

Pak een pen en papier (of tablet of telefoon of scherm met toetsenbord; wat je wilt ;-P) en noteer voor jezelf de antwoorden (schrijf letterlijk op wat er in je opkomt) op de volgende vragen:

  • Wat maakt jou uniek als IT’er? Denk hierbij aan persoonlijke eigenschappen en specifieke IT-skills.
  • Wat wil je bereiken in het leven? Heb je een bepaald doel?
  • Wat maakt jou NIET gelukkig?

Door het voor jezelf visueel te maken vallen er vaak dingen op die je anders niet zouden zijn opgevallen.

Loop de vragen eens na en vraag jezelf bij elke vraag af of dit een semi-ik of een ik-antwoord is.

Wanneer het allemaal ik-antwoorden zijn, ga je op zoek naar terugkerende woorden (ook de vergelijkbare woorden en synoniemen) of zinsdelen in je antwoorden en markeer je deze.

Begin je bepaalde verbanden en linkjes te zien? Heel goed → we zitten op het juiste spoor.

Let op: Deze antwoorden op de vragen moet je niet persé binnen één dag verzonnen hebben. Hier kun je prima een paar dagen over doen als je niet direct een goed antwoord kunt bedenken.

Dieper duiken

Als het goed is heb je nu een goed beeld van wat je wilt bereiken in het leven, wat jou als IT’er uniek maakt en weet je waar jij NIET gelukkig van wordt. Maar hoe combineer je dit alles tot jouw droombaan?

Wanneer je de richting hebt bepaald voor jouw carrière, kun je verder de trechter in duiken.

Om die droombaan te vinden is het belangrijk om alles om te zetten in meer specifieke antwoorden in 3 categorieën:

1) Persoonlijke eisen

Welke wensen heb jij als je kijkt naar jouw ideale werkleven? Heb je bijvoorbeeld een minimum salaris of een bepaald minimaal aantal vakantiedagen? Of is het voor jou belangrijk dat je huis vlakbij je werk woont (;-P)?

Hoewel deze categorie verreweg de belangrijkste is, is het wel belangrijk deze helder te hebben.

Let op dat je een onderscheid maakt tussen eisen en wensen.

2) Hard skills

Jouw hard skills zijn simpel gezegd jouw meetbare, functionele en technische vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de programmeertalen die jij beheerst.

Het is logisch dat jouw ideale job aansluit bij jouw hard skills. Zoek een job die aansluit bij de hard skills waar jij blij van wordt.

3) Soft skills

Soft skills zijn minder tastbaar, het zijn de iets meer persoonlijkere vaardigheden. Veerkrachtig reageren op tegenslagen, leiderschapskwaliteiten en een goede focus in drukke ruimtes zijn voorbeelden van soft skills.

Omdat we ons bij Magisco heel goed beseffen dat het bepalen van jouw soft skills enorm moeilijk is, hebben we daar in de Magisco app een mooie oplossing voor bedacht; Maggy kan je daar met behulp van handige sliders heel goed bij helpen.

Combinatie = droombaan

In jouw toekomstige droombaan zijn zowel hard skills als soft skills van belang, maar soms neemt de focus op hard skills even de overhand. Het is daarom heel goed om dat evenwicht tussen deze twee broertjes goed te bewaken.

De één kan namelijk niet zonder de ander. Als IT’er kun je niet werken zonder de juiste hard skills. Maar het zijn echter de soft skills die een handje helpen om de hard skills goed in te kunnen zetten. Zie het als de verse olie die je in je motor giet.

Pas als beide broertjes goed met elkaar samenwerken, leidt dit tot een droombaan.

Rome gevonden

Wanneer je eenmaal die ideale combinatie hebt gevonden, ga je op zoek naar matches (of download je de Magisco app en laat je Maggy het werk doen :-D)

Onthoud daarbij dat er geen goede of foute keuze bestaat. Zoals er vele wegen naar Rome leiden, leiden er ook vele wegen naar jouw droombaan. Elke weg (of het nu een omweg is of niet) brengt je dichter bij jouw droombaan.

Die omwegen en “verkeerde” afslagen zijn geen tijdverspilling of nutteloos. Van fouten leer je en krijg je enorm veel input.

En die nieuwe input is meer dan welkom bij het verfijnen van jouw zoektocht.

GESCHREVEN DOOR:

Wesley Bosman

Wesley maak je gelukkig met de nieuwste technologie. Vooral met nieuwe gadgets of gave software welke ons leven makkelijker maken. Daarnaast interesseert psychologie en het menselijk lichaam hem als geen ander.

"Waarom doen we eigenlijk wat we doen? En hoe kan dat beter?" zijn 2 vragen die hem voornamelijk bezig houden.

Hij is er van overtuigd dat het anders kan en beter moet voor IT'ers: GEEN recruiter spam meer, MEER nieuwe kansen en BETER passende organisatie voor elke IT'er.

Met de gratis Magisco app wil hij een revolutie in gang zetten - liever vandaag nog dan morgen pas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>