Je sollicitatiegesprek staat voor de deur; nieuwe baan, nieuwe kansen in het vooruitzicht. Er is alleen 1 probleem..

Je hebt al een tijdje niet meer gesolliciteerd, maar je wilt toch gewoon graag zelfverzekerd voor de dag komen bij je volgende sollicitatie.

Don’t worry, we got you! Met deze vijf sollicitatietips boost jij jouw zelfvertrouwen.

Sollicitatiegesprek tips

Well begun is half done

Joejoe! Je hebt het geflikt. Uit al die profielen in de app, vonden zij jou de beste match. Dit zegt eigenlijk al veel. Een bedrijf zal niet het gesprek aangaan als zij geen potentie in jou zien.

Bij veel kandidaten draait het brein al overuren en krioelen de welbekende beren al op de weg. Nergens voor nodig. Keep calm. Veel spanning kun je namelijk al wegnemen door je goed voor te bereiden.

Een goed begin is het halve werk; verdiep je in het bedrijf. Pak de website erbij en lees je in. Noteer vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen.

Bezoek de social media profielen – mochten deze er zijn – en check de laatste nieuwtjes. Volg het bedrijf, like de pagina’s en laat zien dat je geïnteresseerd bent.

Hey, als je dan toch druk met social media bezig bent, check dan ook gelijk even je LinkedIn profiel. Is hij up-to-date? Is dit niet het geval, dan is er werk aan de winkel. Gebruik de tips in mijn artikel voor een goed linkedin profiel

Draai de rollen om. JIJ bent het aanbod, niet de vraag. Laat het wat-willen-zij-graag-horen-riedeltje los en leg de focus op jouw kennis en talent. Probeer dit tastbaar te maken door projecten en cases voor te leggen waar jij aan hebt gewerkt. Zet het neer als jouw paradepaartje. Op deze manier zet je jouw unieke toegevoegde waarde in de spotlights.

Het is niet erg om TROTS te zijn op jouw werk.

Dress to Kill (maar geen overkill)

Nope, het is niet nodig om in Fred van Leer zijn DM te sliden voor kledingadvies. Met een beetje common sense kom je al een eind.

De belangrijkste regel: blijf dichtbij jezelf. Natuurlijk is het ook belangrijk om het bedrijf goed onder de loep te nemen en op basis daarvan een inschatting te maken, maar niets is zo belangrijk als jouw persoonlijkheid te laten zien.

Chill je liever dagelijks in jouw trainingspakkie? Prima. Kijk of je een outfit kunt vinden die minstens net zo comfortabel is, maar wel semi-formeel.

Kleed je je normaal gesproken alsof je uit de serie ‘Suits’ gewandeld komt? Good for you! Check wel even of je niet te overdressed bent. Solliciteer je voor een IT-functie bij een advocatenkantoor of een bank, dan is dit natuurlijk een dikke prima.

Positiviteit is de sleutel

Het is cliché, maar waar.

Ga niet doemdenken. Nope niet doemdenken! Leef op een positieve manier naar het gesprek toe. Het is tenslotte jouw moment om te shinen. Je hebt je goed voorbereid, jezelf in een outfit gehesen waar jij je goed in voelt en bent klaar voor het moment suprême.

Stap binnen met een glimlach. Wees vriendelijk, beleefd en welgemanierd. Is er tussendoor tijd voor een grapje? Maak deze dan. Dit zal het ijs doen breken en jouw zenuwen – als deze aanwezig zijn – doen smelten als sneeuw voor de zon.

It takes two to tango

Nu je eenmaal lekker gaat, is het belangrijk om het gesprek vloeiend te laten verlopen. Uiteraard zul je hier en daar wel wat standaard vragen voor je kiezen krijgen, maar de truc is om na dat vragenvuur door te pakken.

Stiltes zijn soms awkward, maar NIET altijd.

Neem je even je momentje? Geen probleem, nadenken is normaal 🙂

Leest de persoon tegenover je nog even jouw profiel door? Prima. Dit geeft jou een moment om tot jezelf te komen.

Het wordt vervelend als jullie naar elkaar zitten te staren alsof je beland bent in een mislukte aflevering van first dates.

Belangrijk is om daarom ook zelf het initiatief te nemen. Stel de vragen die je eerder hebt genoteerd tijdens jouw voorbereiding. Hiermee laat je zien dat je je in de functie hebt verdiept en oprecht geïnteresseerd bent. Dat is een garantie voor punten scoren.

Come rain or come shine

Zodra je het pand verlaat is het gedaan. Je kunt er niets meer aan doen. Dat is wat de meeste denken. In de realiteit is dat echter anders.

Je kunt zeker nog wel iets doen. Heb je een goed gesprek gehad? Stuur dan de persoon na het gesprek nog een berichtje waarin je hem/haar bedankt voor het gesprek. Hiermee laat je een goede indruk achter.

En dan is het wachten geblazen, maar hey bekijk het zo:

Ben je aangenomen? Van harte gefeliciteerd! Een nieuwe deur die opent, een volgend hoofdstuk dat aanbreekt en een gloednieuwe uitdaging die je aangaat.

Ben je het niet geworden? Uiteraard jammer, maar.. je hebt niets verloren. Je hebt een ervaring én zelfvertrouwen gewonnen. En zeg nou eerlijk.. ook dat is veel waard toch? 😉

Deze ervaring heeft je misschien nieuwe inzichten gegeven waarmee je je Magisco profiel kunt updaten in de app. Vind Maggy leuk denk ik ;-P

GESCHREVEN DOOR:

Wesley Bosman

Wesley maak je gelukkig met de nieuwste technologie. Vooral met nieuwe gadgets of gave software welke ons leven makkelijker maken. Daarnaast interesseert psychologie en het menselijk lichaam hem als geen ander.

"Waarom doen we eigenlijk wat we doen? En hoe kan dat beter?" zijn 2 vragen die hem voornamelijk bezig houden.

Hij is er van overtuigd dat het anders kan en beter moet voor IT'ers: GEEN recruiter spam meer, MEER nieuwe kansen en BETER passende organisatie voor elke IT'er.

Met de gratis Magisco app wil hij een revolutie in gang zetten - liever vandaag nog dan morgen pas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>