Perfecte sollicitatiebrief ✅, CV gepimpt ✅ en ingestuurd. Een nieuwe kans en uitdaging liggen op je te wachten; je kijkt ernaar uit om te starten bij je nieuwe IT-baan.

fingers crossed sollicitatie

Maar het sollicitatieproces loopt toch niet zo soepel als je verwacht en gehoopt had. In dit artikel wil ik een lijst met al die verschillende soorten ergernissen die jij hebt ervaren tijdens het solliciteren, verzamelen.

Waarom? Omdat we het bij Magisco anders willen doen en de app (daarbij hoort jouw eventuele sollicitatieproces) constant willen verbeteren op basis van jouw feedback als IT’er.

Mis je iets in deze lijst, please lemme know in een reactie onder dit artikel.

Stiller dan stil

Je hebt enorm veel tijd gestoken in je sollicitatiebrief. Niet alleen je partner heeft hem doorgelezen, ook je moeder, vader, buurman en nicht. Alle details moeten kloppen.

Trots als je bent stuur je de documenten naar het bedrijf waar je wilt solliciteren. Met smacht wacht je op een reactie. Je wacht en wacht, maar een reactie blijft uit. Überhaupt blijft elk signaal dat je sollicitatie is ontvangen, uit.

MAAR niet getreurd.. Wanneer een bedrijf niet reageert op jouw sollicitatie, weet dan dat dit meer over het bedrijf / ontvanger zegt, dan over jou.

Copy + paste afwijzing

Een andere ergernis: de standaard afwijzing. Vaak iets in de trant van: ‘Je past niet in het profiel’ of ‘De keuze is op iemand anders gevallen’.

Tha F*ck? Maar, wat is dan wel het profiel? En waarom pas ik er dan niet in? Waarom is die ander wel gekozen?

Een kleine uitleg zou al voldoende zijn. Zo weet je precies waar je aan kunt werken of de volgende keer op kunt letten.

TIP (geldt zeker als je al een persoonlijk gesprek met diegene hebt gehad): Trek altijd je stoute schoenen aan bij een afwijzing en vraag (op een professionele manier) door naar de achterliggende reden. Je wilt jezelf verbeteren en dan is het heel normaal om feedback te vragen.

Waarschijnlijk verwacht degene aan de andere kant dit niet en dat is goed. Het siert je als je onverwachts doorvraagt.

Verkeerde verwachtingen

Tijdens het eerste persoonlijke gesprek kom je erachter dat je eigenlijk een heel ander beeld had van de desbetreffende functie of arbeidsvoorwaarden.

Elke week zie ik wel vacatures voorbij komen die erg onduidelijk zijn in de omschrijving. Het is niet de bedoeling dat jij moet raden wat het bedrijf verstaat onder ‘een goed salaris’ of ‘uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden’.

De subjectiviteit wil je wegnemen in die vacature. Alles dat je op voorhand kunt weten door middel van een goede omschrijving etc., moet je weten.

Anders is het niet alleen zonde van je tijd en energie, maar loop je ook andere kansen (in de tijd van deze sollicitatie) mis.

IT’s connecting, not recruiting 🙂

Ik, Maggy en het hele Magisco team doen ons uiterste best om al deze ergernissen weg te nemen.

Wanneer je via de Magisco app* solliciteert, helpt Maggy jou om de perfecte match te vinden door 1) alleen de best passende vacatures te laten zien (op basis van jouw persoonlijke profiel). En 2) zorgt zij ervoor dat alle vacatures duidelijk zijn en zo min mogelijk subjectiviteit bevatten.

Heeft zij een match gevonden, dan heb jij nog steeds de touwtjes in handen (geen recruiter spam dus :-D). De rollen zijn omgedraaid. Ook weleens fijn hè 😉

*De Magisco app kun je gratis downloaden (klik hier)

GESCHREVEN DOOR:

Wesley Bosman

Wesley maak je gelukkig met de nieuwste technologie. Vooral met nieuwe gadgets of gave software welke ons leven makkelijker maken. Daarnaast interesseert psychologie en het menselijk lichaam hem als geen ander.

"Waarom doen we eigenlijk wat we doen? En hoe kan dat beter?" zijn 2 vragen die hem voornamelijk bezig houden.

Hij is er van overtuigd dat het anders kan en beter moet voor IT'ers: GEEN recruiter spam meer, MEER nieuwe kansen en BETER passende organisatie voor elke IT'er.

Met de gratis Magisco app wil hij een revolutie in gang zetten - liever vandaag nog dan morgen pas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>