Ga je (sommige) maandagen met lood in je schoenen naar je werk? Baal je als een stekker wanneer je wekker op maandagochtend door je slaapkamer dreunt?

Denk je vaak “Damn, weer maandag. Ik haat maandagen..”?

Dan is dit artikel bedoeld voor jou.

Natuurlijk ga ik nu niet beweren dat mijn bed niet vreselijk lekker ligt op een maandagochtend (ik hou van slapen namelijk ;-)) of dat je er naar moet streven om iedere maandag als een blij vogeltje naar je werk te fietsen.

Nee, in dit artikel gaat het me om het grotere plaatje: Of je het meerendeel van je tijd wel of niet gelukkig bent met je IT-baan. En waarom?

Werkgeluk

Een carrière vs. Een baan

Hoewel ze nauw verbonden zijn met elkaar, zijn jouw IT-baan en jouw IT-carrière 2 verschillende dingen. Jouw baan is eerder een onderdeel van jouw carrière.

Duh, klinkt logisch.. Maar is dat ook zo vanzelfsprekend? Als ik nu aan je vraag “Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Waarom heb je de baan die je nu doet?”, heb je daar dan voor jezelf een duidelijk antwoord op?

Dat antwoord op die vraag is belangrijker dan je in eerste instantie zou denken, want vaak is het antwoord op die vraag een enorm belangrijke factor in het geluk dat je ervaart in je werk.

De 2 belangrijkste factoren

Volgens Jessica Orkin – een Amerikaanse goeroe als het gaat om werkgeluk – zijn er 2 belangrijke factoren voor het geluk dat je ervaart in jouw werk: Jouw aspiratie en jouw empathie.

Aspiratie

Het antwoord op die vorige vraag “Waarom doe je eigenlijk wat je doet?”, is 1 van die 2 belangrijkste factoren voor meer geluk in jouw werkleven. Jessica noemt het ook wel jouw aspiratie. Aspiratie is jouw drijfveer of specifieke doel/wens die je hebt.

Onbewust of bewust heb je altijd bepaalde aspiraties in je carrière: Gave dingen programmeren, veel geld verdienen of jouw steentje bijdragen aan de maatschappij.

Geen idee wat jouw aspiraties precies zijn, maar 100% dat je die hebt.

Op het moment dat je die drijfveer (jouw aspiratie) kent van jezelf, zijn je maandagen een stuk minder vervelend. En die ene keer dat ze wel vervelend zijn, hang je er veel minder waarde aan omdat je weet waar je het voor doet.

Belangrijk is ook om te beseffen dat je carrière aspiratie (de lange termijn) heel anders kan zijn dan de aspiraties voor een baan (de kortere termijn). Die aspiratie voor een baan kunnen soms ook in de schaduw staan voor een aspiratie op de lange termijn van je carrière. Een voorbeeld hiervan is een kl*te baan die je bewust hebt gekozen voor een bepaalde tijd om zo meer te leren over X of bepaalde benodigde ervaring op te doen.

Empathie

Naast jouw aspiratie is jouw empathie voor personen, bedrijven of een bepaald onopgelost (maatschappelijk) probleem de 2e belangrijke factor, volgens Jessica.

Ze doelt hiermee op de sterkte van jouw gevoel. Hoe sterk geloof je in het werk dat je doet? Welk gevoel heb je bij het gevolg dat jouw werk veroorzaakt?

Hoe beter jij je kunt inleven in het werk dat je doet, des te meer geluk jij ervaart in je werk.

En voor mij is dat volkomen logisch. Als ik bijvoorbeeld niet zou geloven dat Magisco IT’ers kan helpen bij het vinden van hun droombaan en zo bedrijven kan helpen en de technologische ontwikkelingen kan versnellen, zou ik PER DIRECT stoppen. Wat heeft het anders nog voor zin?

Zoek een balans

Empathie en aspiratie zijn dus de 2 belangrijkste waarden als het gaat om jouw ervaring van geluk in je werk. Maar, zegt Jessica, zonder de één GEEN ander..

Met alleen aspiratie is er te veel verwachting, wat vaak onrealistisch is. Met alleen empathie kun je niet hard genoeg pushen om je doel te bereiken. Een balans tussen deze twee zorgt voor de juiste mindset.

3 stappen naar meer werkgeluk

Om alles voor jezelf op een rijtje te krijgen, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Meer geluk in jouw werk begint met deze 3 stappen:

1) Waarom doe je wat je aan het doen bent?

Vraag jezelf af waarom jij doet wat je aan het doen bent. De ‘waarom’ in jouw verhaal / jouw aspiratie is ontzettend belangrijk. “Jouw waarom” is hetgeen dat alles bij elkaar houdt.

2) Welk gevoel heb je bij (het gevolg van) jouw werk?

Waarom heb je die aspiratie? Geloof je dat het zin heeft om energie en tijd te steken in jouw doel? En hoe sterk is dat geloof?

3) Denk na over morgen

Is er iets dat je morgen anders wilt zien? Wil je iets veranderen?

Kijk rond of er een baan en/bedrijf bestaat die beter bij je past. Onze Maggy kan je daar heel goed bij helpen.

Morgen is dichtbij genoeg om daar over na te denken.

Zodra je morgen voor jezelf op een rijtje hebt, kun je deze 3 stappen herhalen voor volgende week, volgende maand en volgend jaar.

Bewuste keuzes maken

Nu wil ik niet zeggen dat je elke maandag met een grote sprong uit bed moet springen of elke dag met een big smile naar je werk moet fietsen. Kan natuurlijk best zo zijn dat je nu een minder leuke IT-baan hebt gekozen om later een bepaald doel te kunnen bereiken. Of dat je gewoon een mindere week hebt..

Het gaat erom dat je bewust een keuze hebt gemaakt. Alleen al door een bewuste keuze te maken, wordt die minder leuke baan een stukje leuker.. Je weet dan namelijk waar je het voor doet.

Kortom: Maak die maandag minder vervelend door simpel weg jezelf 2 vragen te stellen of zorg ervoor dat die maandagen met een reden vervelend zijn (als opstapje voor later).

GESCHREVEN DOOR:

Wesley Bosman

Wesley maak je gelukkig met de nieuwste technologie. Vooral met nieuwe gadgets of gave software welke ons leven makkelijker maken. Daarnaast interesseert psychologie en het menselijk lichaam hem als geen ander.

"Waarom doen we eigenlijk wat we doen? En hoe kan dat beter?" zijn 2 vragen die hem voornamelijk bezig houden.

Hij is er van overtuigd dat het anders kan en beter moet voor IT'ers: GEEN recruiter spam meer, MEER nieuwe kansen en BETER passende organisatie voor elke IT'er.

Met de gratis Magisco app wil hij een revolutie in gang zetten - liever vandaag nog dan morgen pas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>